Air Bank loni vykázala zisk 268 mil. Kč a získala 106 tisíc nových klientů
    29/04/2016

Auditované konsolidované hospodářské výsledky Air Bank a. s. k 31. prosinci 2015 podle Mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS):

Air Bank už druhý rok po sobě dosáhla kladného výsledku hospodaření. Za rok 2015 vykázala čistý konsolidovaný zisk 268 milionů korun. Meziročně zisk banky poklesl o 14 %. Vliv na to mělo především prostředí nízkých úrokových sazeb v kombinaci s rychlým růstem vkladů od klientů. Počet nových klientů totiž opět výrazně narostl a jen loni Air Bank vyplatila klientům na úrocích přes 600 milionů korun.

Celkový počet klientů banky se ke konci roku 2015 meziročně zvýšil o 33 % na 424 tisíc. S více než 106 tisíci novými klienty tak Air Bank loni byla v absolutních číslech nejrychleji rostoucí bankou na českém trhu. Spolu s novými klienty se zvýšil i objem vkladů na běžných a spořicích účtech, který vzrostl o 27 % na 69,4 miliardy korun. Celkový objem úvěrů v portfoliu Air Bank se zvýšil o 8 % na 27 miliard korun.

Čisté výnosy Air Bank očištěné o úvěrové ztráty v roce 2015 meziročně vzrostly o 3 % na 1,7 miliardy korun. Oproti tomu se správní a režijní náklady banky meziročně zvýšily o 13 % na 1,4 miliardy korun, zejména v důsledku rozšiřování pobočkové sítě.

Celková bilanční suma Air Bank vzrostla ke konci roku 2015 meziročně o 23 % na 77,2 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 8 % na 5,1 miliardy korun.

Klíčové finanční a obchodní ukazatele Air Bank a.s. k 31. 12. 2015

Klíčové ukazatele (v mil. Kč) 31. 12. 2014 31. 12. 2015 Meziroční změna