Home Credit B.V.: Konsolidované hospodářské výsledky podle IFRS za období devíti měsíců končící dnem 30. září 2013
    27/11/2013

Solidní ziskovost a výrazný růst úvěrů a vkladů klientů; klíčem k expanzi zůstává diverzifikace

Amsterdam, 27. listopadu 2013: Home Credit B.V. (dále jen „skupina Home Credit“ nebo „skupina“), holdingová společnost se sídlem v Nizozemsku, která zastřešuje aktivity Home Creditu v oblasti spotřebitelského financování  ve střední a východní Evropě, v zemích Společenství nezávislých států (SNS) a v Asii, oznámila své konsolidované neauditované finanční výsledky podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) za období devíti měsíců končící dnem 30. září 2013.

„Navzdory náročnému tržnímu prostředí a regulatorním změnám v Rusku se nám daří nadále překonávat konkurenty a díky výraznému růstu na ostatních trzích skupina Home Credit opět dosáhla dobrých výsledků. Hlavními úkolem pro nás i nadále zůstává naplňování naší diverzifikační strategie, přičemž pokračujeme v úspěšné expanzi na asijských trzích a upevňujeme naše vedoucí pozice na trzích střední a východní Evropy.“

Jiří Šmejc,
    generální ředitel skupiny Home Credit

HLAVNÍ VÝSLEDKY

Provozní hospodářský výsledek za prvních devět měsíců roku 2013 se meziročně zvýšil o 62 % na 1 924 mil. eur (oproti 1 188 milionům za prvních devět měsíců roku 2012) díky růstu objemu poskytnutých úvěrů, efektivnějšímu řízení nákladů a akvizicím v Kazachstánu a Asii, resp. jejich konsolidací do holdingové struktury skupiny Home Credit.

Čisté úvěrové portfolio vzrostlo za prvních devět měsíců roku 2013 o 12,8 % na 7 367 mil. eur k 30. září 2013 (oproti 6 531 mil. eur ke dni 31. prosince 2012).

Čisté úrokové výnosy za období devíti měsíců končící dnem 30. září 2013 se zvýšily o 87,1 % na 1 323 mil. eur oproti 707 mil. eur za stejné období roku 2012, což je výrazem značného růstu úvěrového portfolia i konsolidace asijských a kazašských podniků.

Čisté výnosy z poplatků a provizí za devět měsíců roku 2013 vzrostly o 21,5 % na 476 mil. eur oproti 392 mil. eur za stejné období předchozího roku.

Čistý zisk ke dni 30. září 2013 klesl o 14,0 % na 293 mil. eur oproti čistému zisku 341 mil. eur za 3 čtvrtletí roku 2012. Tento pokles souvisel především s obecným trendem zhoršování kvality aktiv na celém trhu spotřebitelského úvěrování v Rusku a se skutečností, že podnikání v Rusku stále představuje většinu aktivit skupiny. Tento vliv vývoje v Rusku byl zčásti vyvážen dobrými výsledky v Kazachstánu, na Slovensku, v Bělorusku a v rozvinutějších podnicích v Asii. Skupina Home Credit si nicméně udržela vysokou efektivitu při dosažení míry návratnosti průměrného vlastního kapitálu (RoAE) ve výši 24,5 %.

Strategie skupiny Home Credit zaměřená na diverzifikaci zdrojů financování a budování nabídky služeb retailového bankovnictví uspěla, jelikož výše klientských vkladů za prvních devět měsíců roku 2013 vzrostla o 26,9 % na 5 993 mil. eur oproti 4 724 mil. eur ke dni 31. prosince 2012. Růstu úvěrového a depozitního portfolia prospělo i další rozšiřování distribuční sítě, kterou ke dni 30. září 2013 tvořilo 134 119 distribučních míst různých formátů (130 067 prodejen (POS) a úvěrových kiosků, 1 206 bankovních poboček a 2 846 poštovních poboček).

Skupina Home Credit zůstává silně kapitalizována a její celkový vlastní kapitál ke dni 30. září 2013 činil 1 665 mil. eur, což je více než 1 505 mil. eur na konci roku dne 31. prosince 2012.

Poznámka: Výsledky společnosti HC Asia N.V. a společnosti SB JSC „Bank Home Credit“ (Kazachstán) začaly být konsolidovány do výsledků Home Credit B.V. počínaje červencem 2012, respektive lednem 2013.

SHRNUTÍ FINANČNÍCH VÝSLEDKŮ
    Obchodní výsledky Ke dni 30. září 2013 Ke dni 31. prosince 2012 Ke dni 30. září 2012 Změna od začátku roku v % Meziroční změna v %
    Úvěry poskytnuté od začátku roku (v milionech eur) 7 430 8 088 5 257 -8,1 41,3
    Počet aktivních klientů (v milionech) 7,4 6,6 5,5 11,9 33,1