J&T a PPF podepsaly dohodu o vytvoření energeticko-průmyslového holdingu
    16/02/2009

Skupiny J&T a PPF oznamují, že podepsaly dohodu o vytvoření společného podniku v oblasti energetiky a průmyslu. Energeticko – průmyslový holding vzniká kombinací vkladu a prodeje energetických a průmyslových aktiv ze skupiny J&T. Skupina PPF v něm získává 40% podíl za protihodnotu 6 miliard Kč. Dalších 40 % drží J&T a 20 % Daniel Křetínský, který bude v nově vytvářeném holdingu odpovídat za manažerskou správu.

Nově vytvářený energeticko – průmyslový holding zahrnuje více než 20 podniků, působící v oblasti výroby elektřiny a tepla, obchodu s elektřinou, výroby energetických kotlů a turbín, energetických montáží a dalších souvisejících oborů. Do holdingu patří rovněž výroba autobusů a firmy z potravinářského průmyslu.

„Holding vytvářený se skupinou J&T a Danielem Křetínským má značný růstový potenciál. Naše investice do něj je jednou z forem, kterými chce PPF participovat na příležitostech, jež nabízí současná tržní situace. Současně platí, že naše ověřené know-how v oblasti zvyšování hodnoty aktiv budeme v následujícím období využívat ještě aktivněji. Náš investiční záběr se přitom nebude omezovat jen na domácí trhy Česka a Slovenska, ale selektivně i na země střední a východní Evropy, Rusko a země SNS,“ prohlásil k transakci Jiří Šmejc, akcionář Skupiny PPF.

„Kapitálový vstup PPF jako nejsilnějšího domácího investora vítáme, pro nově vznikající holding znamená zásadní posílení. Tento krok nám v energetice a průmyslu umožní akcelerovat akviziční aktivity, pro které současná ekonomická situace vytváří atraktivní předpoklady,“ uvedl Daniel Křetínský, partner J&T odpovědný za korporátní investice.

Proces vytvoření holdingu by měl být formálně dokončen v průběhu následujících tří měsíců.

Přehled aktiv energeticko-průmyslového holdingu J&T

ENERGETICKO - PRŮMYSLOVÝ HOLDING J&T: PŘEHLED AKTIV (výběr ):

• United Energy právní nástupce, a.s. (UE)
    • SES, a.s. (+ 10 dceřiných společností)
    • Plzeňská energetika, a.s. (PE)
    • SERW, s.r.o.
    • Pražská energetika, a.s. (PRE) – podíl 41 %
    • ČKD Blansko Holding, a.s.
    • United Energy Trading, a.s. (UET)
    • PBS Brno DIZ, a.s.
    • První energetická, a.s. (PEAS)
    • MSEM, a.s.
    • United Energy Moldova, s.r.o (projekt Elektrárny Ungheni v Moldavsku)
    • VČE – montáže, a.s.
    • ČES s.r.o. (VTE Pchery – v provozu od r.2008)
    • SEG s.r.o.
    • Powersun, a.s. (FVE Hustopeče - v provozu od r.2008)
    • EGE – ENERGOVOD, s.r.o.
    • CWH, a.s. (větrná farma Moldava, Krušné hory)
    • EGE – Montáže, spol. s r.o.
    • Energzet, a.s.
    • PROFI-ELRO s.r.o.
    • AISE, s.r.o.
    • SOR, spol. s r.o.
    • J&T Investment Advisors, s.r.o.
    • KMOTR – Masna Kroměříž a.s.
    • KRAHULÍK – Masozávod Krahulčí, a.s.
    • Vysočina Hodice, a.s.

Základní informace o skupině PPF

Mezinárodní finanční skupina PPF se zaměřuje především na spotřebitelské financování a retailové bankovnictví pod značkou Home Credit. Skupina dále aktivně vyhledává investiční příležitosti a realizuje strategické investice na rostoucích trzích střední a východní Evropy a Asie. Prostřednictvím podílu v Generali PPF Holdingu je skupina PPF účastníkem trhu pojišťovnictví ve střední a východní Evropě. Za 18 let své existence se skupina PPF stala jedním z předních mezinárodních finančních investorů s hodnotou spravovaných aktiv převyšující 8 mld.euro.

Informace o působení J&T v sektoru energetiky

Skupina J&T je významným strategickým investorem v oblasti energetiky a energetického strojírenství. Úspěšná je také v sektorech automobilového průmyslu a potravinářského průmyslu. Cílem J&T je dále posilovat pozici významného dlouhodobého strategického investora především v energetice a souvisejících průmyslových odvětvích. Podniky spravované J&T v sektorech energetiky a průmyslu zaměstnávají zhruba 6 000 lidí a za rok 2007 generovaly tržby cca 30 miliard Kč.

Kontakt pro další informace:

Alexej Bechtin
    tiskový mluvčí PPF