PPF a Světová asociace novin budou spolupracovat na otevření Mezinárodního školicího střediska pro multimédia v Praze
    18/02/2009

PPF Art, součást skupiny PPF, a Světová asociace novin (World Association of Newspapers) se sídlem v Paříži podepsaly Memorandum o porozumění zaměřené na poradenské služby v oblasti mediálního vzdělávání pro střední a východní Evropu.

V rámci mediálního projektu PPF bude v Praze vybudováno Mezinárodní školicí středisko pro multimédia (International Multimedia Training Centre - IMTC). Cílem IMTC je stát se centrem vzdělávání pro toto odvětví podnikání v regionu střední a východní Evropy i zemí SNS, které bude dále podporováno ze strany PPF. Zahájení aktivit IMTC se předpokládá v průběhu května 2009.

Podle memoranda poskytne WAN konzultační a poradenské služby IMTC v roce 2009. Poradce asociace bude na plný úvazek pracovat v Praze a provádět rozsáhlé průzkumy multimediálních synergií a moderních metod řízení společnosti v oblasti médií, které dnes, na začátku 21. století, se stávají čím dál komplexnější a univerzálnější. Prostřednictvím své divize sdružující vrcholové manažery mediálních společností, World Editors Forum, asociace zajistí účast předních novinářů, šéfredaktorů, mediálních manažerů a vědeckých i výzkumných pracovníků pro semináře a prezentace (tzv. Master Classes) IMTC.

Roman Gallo, ředitel pro mediální strategie PPF, říká: “Jsme opravdu pyšní, že můžeme oznámit vznik projektu zaměřeného na vzdělávání a management v oblasti multimédií, který vychází z know-how našeho inovativního týmu. Rádi bychom sdíleli tyto poznatky a zkušenosti s kolegy nejen v ČR, ale také v širším regionu střední a východní Evropy i zemí SNS. Velmi si ceníme přínos a zapojení Světové asociace vydavatelů novin jako hlavního partnera PPF. Věříme, že se náš projekt setká se zájmem lidí pracujících v oblasti médií, ale také studentů, zástupců akademické sféry, státní správy i neziskových organizací. Semináře a prezentace v rámci pražského IMTC budou podpořeny pilotními ukázkami multimediálního managementu v praxi.”

Bertrand Pecquerie, ředitel Světového fóra editoru, uvádí: “Konvergence tiskových a online médií je jednou z největších výzev, se kterou se novinové podnikání musí vyrovnat v nadcházejících letech. Založení a praktická ukázka takového univerzálního newsroomu v srdci historického města Prahy je doslova symbolické pro celou střední a východní Evropu. WAN se těší na to, že aktivně přispěje k založení a k činnosti tohoto nového mezinárodního školicího centra, z něhož budou mít prospěch všechny mediální skupiny v regionu. S touto iniciativou spojujeme velká očekávání, ať už jde o oblast tištěných médií nebo o on-line zpravodajské projekty.”

Poznámky pro editory:

PPF Art – specializovaná společnost, která pro skupinu PPF zajišťuje správu, provoz a akviziční činnost související s vlastní sbírkou fotografií českých a slovenských autorů. Podílí se na obdobné činnosti pro sbírku obrazů (a jiných uměleckých děl) České pojišťovny. Organizuje výstavy současných výtvarných umělců ve dvou vlastních galeriích – v Galerii ČP a v Ateliéru Josefa Sudka. Na sbírkovou činnost PPF Art navazuje práce publikační, a to zejména vydáváním děl věnovaných Josefu Sudkovi nebo představujících průřez sbírky.
    V kulturně-výchovné oblasti přispívá k popularizaci umění zapůjčováním uměleckých děl pro prezentace v ČR i v zahraničí případně spoluprací při organizaci odborných seminářů. Aktuálním směřováním společnosti PPF Art je inovativní projekt v oblasti médií, připravovaný a rozvíjený od podzimu roku 2008.

Světová asociace novin se sídlem v Paříži je globální odvětvovou organizací, která hájí a podporuje svobodu tisku, stejně jako profesionální a podnikatelské zájmy vydavatelů a tvůrců novin po celém světě. Členy WAN je 77 národních asociací novin, novinové společnosti a individuální členové – vrcholoví manažeři a šéfredaktoři ze 102 zemí. Asociace reprezentuje 18 000 novin, 12 tiskových agentur a 11 regionálních a celosvětových mediálních skupin.

Kontakt pro další informace:

Alexej Bechtin
    tiskový mluvčí PPF
    E-mail: bechtin@ppf.cz

Larry Kilman
    ředitel pro komunikaci a vztahy s veřejností WAN
    Tel: +33 1 47 42 85 00
    Fax: +33 1 47 42 49 48