S podporou rodinné nadace manželů Kellnerových budou letos čeští studenti na 36 univerzitách v osmi zemích světa
    22/08/2016

V začínajícím akademickém roce získá podporu z projektu Univerzity celkem 52 studentů – 25 nových, kteří získali stipendium poprvé, a 27 pokračujících ve studiích z předchozích let. Kromě obvyklých zemí – Velká Británie a USA, kam nejčastěji míří Češi za studiem, odjedou letos nováčci v projektu Univerzity také do Japonska, Švédska či do Francie.

Vysokoškolské studenty podporuje Nadace The Kellner Family Foundation od roku 2009. Na stipendia získávají studenti každoročně řádově 10 milionů Kč. Za dobu existence projektu získalo podporu již celkem 126 studentů (včetně 52, kteří čerpají podporu v aktuálním akademickém roce), v celkové výši zhruba 61 milionů korun.

„V uplynulém akademickém roce ukončilo svá studia 27 našich stipendistů. S radostí sledujeme jejich další akademickou i pracovní cestu. Někteří budou pokračovat ve studiu magisterských oborů například na University of Cambridge nebo v doktorském studiu na Yale University, jiní již budou sbírat pracovní zkušenosti,“ uvedla PhDr. Hana Halfarová, ředitelka projektů Univerzity a Open Gate v Nadaci The Kellner Family Foundation.

S výraznou převahou mají studenti nejčastěji zájem o studium ve Velké Británii (33 studentů). Dále studenti vycestují do Nizozemí (3), USA (2), Francie (1), Japonska (1) Irska (1) a Švédska (1). Deset jich bude s podporou Nadace studovat na univerzitách a vysokých školách v České republice.

O stipendium z projektu Univerzity se v letošním roce ucházelo téměř 200 studentů. Mezi 52 příjemci stipendií budou v letošním akademickém roce nejčastěji studenti z Prahy (12 studentů) a Ústeckého kraje (6). Ostatní studenti pocházejí ze Středočeského kraje (5), Zlínského kraje (5), Olomouckého kraje (4), Plzeňského kraje (4), Kraje Vysočina (4), Jihočeského kraje (3), Královéhradeckého kraje (3) a Moravskoslezského kraje (3). Po jednom pak z Jihomoravského a Karlovarského kraje. Jeden student pochází ze Somálska.

Ve srovnání s minulým akademickým rokem je mezi stipendisty více studentů lékařských věd (počet stipendistů vzrostl z 6 na 11), uměleckých oborů (z 2 na 6) a technických oborů (z 3 na 5). Naopak méně je studentů matematiky, fyziky a ekonomie.

O projektu UNIVERZITY

Žádost o grant z projektu UNIVERZITY předkládají uchazeči správní radě Nadace do konce května každého roku. Žádost obsahuje dosavadní studijní i jiné akademické úspěchy, potvrzení o jazykových znalostech formou absolvovaných zkoušek, doporučení od osoby podílející se na akademickém nebo uměleckém rozvoji žadatele, informace o vysoké škole nebo univerzitě, esej na téma plánů do budoucna a dokumenty dokládající současnou finanční situaci. Velký důraz je kladen rovněž na tzv. dobrovolnictví, tedy práci studenta pro jeho okolí i celou společnost.

O udělení grantu rozhoduje správní rada nadace na základě výběru a doporučení komise ve složení Renáta Kellnerová, prof. MUDr. Radek Špíšek, Ph.D. a PhDr. Hana Halfarová. Ve druhém kole výběru se členové komise každoročně setkávají s vybranými studenty při osobním rozhovoru.