Skupina PPF navrhuje vytěsnění menších akcionářů CETIN
    03/11/2015

Společnost PPF A4 B.V. ze skupiny PPF včera oficiálně požádala společnost Česká telekomunikační infrastruktura a.s. (CETIN) o svolání valné hromady CETIN, která rozhodne o vytěsnění menších akcionářů, respektive o nuceném přechodu (tzv. squeeze-out) všech akcií ostatních akcionářů CETIN na tzv. hlavního akcionáře (tj. PPF A4 B.V.). Společnost PPF A4 B.V. navrhla, aby ostatní akcionáři obdrželi peněžité protiplnění ve výši 172,4 Kč za jednu akcii CETIN. Cena 172,4 Kč byla, jak určuje zákon, stanovena nezávislým znaleckým posudkem, který bude k dispozici všem akcionářům společnosti CETIN. Znalecký posudek zpracovala společnost Ernst & Young, která je znaleckým ústavem zapsaným na seznamu znaleckých ústavů vedeném Ministerstvem spravedlnosti.

Tato nabídka na akcii CETIN spolu s aktuální hodnotou akcie O2 na Burze cenných papírů Praha činí v součtu přibližně 403 korun (BCPP,
    2. 11. 2015). Telekomunikační aktiva někdejší O2 tak byla od vstupu PPF před dvěma lety výrazně zhodnocena:  pro srovnání,  akviziční cena, kterou před dvěma lety skupina PPF zaplatila za původní O2 španělské Telefonice, činila 305 korun za akcii, tedy o stokorunu méně než mohou akcionáři v součtu dostat za akcii dnes.